Sådan indsamler vi data og kontrollerer de danske elselskaber

Skrevet af: Christian Reinholdt | Udgivet den: | Sidst opdateret:

Strømligning indsamler data om priser, spotpristillæg, abonnementer og betingelser for at du som elforbruger kan nøjes med at sammenligne og finde det elselskab, som passer bedst til dig. Men hvordan indsamler vi informationen og kontrollerer korrektheden? Det kan du læse om lige her.

Hvordan indsamler vi data?

Når Strømligning indsamler data om priser, gebyrer, spotpristillæg m.v. fra de danske elselskaber, bruger vi selvfølgelig elselskabets offentlige data i form af hjemmeside og betingelser. Oplyser elselskabet ikke direkte deres priser, laver vi en række beregninger for at finde frem til spotpristillæg m.v. Vi krydstjekker med informationen indberettet til elpris.dk, og endelig verificerer vi, at den indsamlede data stemmer overens med det, der bliver faktureret til forbrugerne på deres elregninger. Det er også på elregningerne, at vi finder eventuelle skjulte gebyrer eller spotpristillæg, som ikke er oplyst.

Hvor tit bliver data opdateret?

Man kan altid se sidste dato for hvornår data på elprodukterne er opdateret i sammenligningen. Som udgangspunkt bestræber vi os på at opdatere data for hvert elselskab minimum en gang i kvartalet og oftere for elselskaber, der laver mange ændringer. Modtager vi indberetninger fra forbrugerne via fx elregninger, opdaterer vi data med det samme.

Elselskaber, som er medlem af Strømligning, bliver kontrolleret løbende og har forpligtet sig til at indberette ændringer til Strømligning med 3 måneders varsel. Disse elselskaber vises med "live data"-emblemet i sammenligningen.
Læs mere om hvordan vi samarbejder med elselskaberne

Hvad med de elselskaber, som ikke oplyser deres priser?

Elselskaber, som ikke oplyser deres priser, eller som ikke viser de reelle priser, er selvfølgelig meget sværere at indsamle data for. Men det er netop vores fornemmeste opgave at vise den faktiske pris hos alle elselskaber. Derfor kan det være nødvendigt at "regne baglæns" i priserne på en række elregninger for at finde frem til eventuelle tillæg eller andre skjulte udgifter.

Hvordan kontrollerer vi, at data er korrekt?

Vi krydstjekker oplyste priser fra elselskaberne med de faktiske priser, som bliver faktureret på elregningerne. Det sikrer, at priserne, vi oplyser, rent faktisk også er de priser, som forbrugerne betaler. Strømligning kontrollerer hyppigt elregninger fra elselskaber, som tidligere har haft fejl eller skjulte udgifter på elregningerne. Elselskaber, som generelt har fejlfrie elregninger, kontrolleres mindre hyppigt eller ved indberetninger om fejl fra elforbrugerne. Vi kan desværre ikke garantere fejlfrie data. Elselskaber kan indføre nye priser eller pludseligt fakturere anderledes. I disse tilfælde opdaterer vi data, når det kommer til vores opmærksomhed.

Hvordan kan man se, om et elselskab oplyser sine reelle priser?

Når vi indsamler data og kontrollerer elselskaberne, bliver de blandt andet også vurderet ud fra, om de vildleder, viser forkerte priser eller lægger skjulte omkostninger på elregningerne. Denne vurdering vises som en vurdering fra 0-5 stjerner ud fra hvert elselskab.

Vi har valgt at kalde denne vurdering for Strømligning Score.
Læs mere om Strømligning Score her