Opladning af din elbil
Skrevet af: Daniel Andersen | Udgivet den: | Sidst opdateret:
Opladning af din kommende elbil
Når du overvejer ny elbil (eller plug in hybrid), kan det være svært at finde frem til den rigtige ladeløsning. Men det er værd at bruge lidt tid på, for med det rigtige valg, kan du spare flere tusinde kroner om året. Hvad der er det rigtige valg for dig afhænger af din situation og i høj grad af, hvor mange kilometer, du forventer at køre i din elbil hvert år, og om du oplader mest hjemme eller ude.
Og for at det ikke skal være løgn, kan det også være afgørende, om du har nedsat elagift, fordi dit hus har el som den primære opvarmningskilde. Ja, det har faktisk også betydning om du har solceller.
Nedenfor har vi ridset dine muligheder op - alt efter om du kan få sat en ladeboks op derhjemme eller du altid skal lade på offentlige ladere. Hvis du bare vil i gang med at regne på tingene, kan du med fordel bruge elbiil.dk som gratis giver dig beregninger på alle ladeløsninger tilpasset til din situation.
Hvis du har mulighed for at sætte en lader op derhjemme
1. Refusionsløsning (serviceaftale)
Du køber eller lejer en ladeboks, og tegner en serviceaftale ved en ladeoperatør, som kan søge refusion for en del af de udgifter (elafgiften), du har til strøm, når du lader din elbil derhjemme. Med de fleste ladeløsninger får du elafgiften fuldt refunderet, men det kræver ofte, at du også har din elaftale samme sted. Ønsker du ikke at skifte elaftale vil du få cirka 18 øre per kWh mindre i refusion. Den frekvens refusionen sker med, kan spænde fra lige med det samme til at ske månedsvis, kvartalsvis, halvårligt eller årligt. En serviceaftale koster typisk mellem 40-80 kroner om måneden hvis du vælger at købe din egen boks.
Denne løsning kan typisk bedst svare sig, hvis du hverken har et stort kørselsbehov og eller nedsat elafgift.
2. Flatrate-abonnement
Du lejer en ladeboks, og tegner et abonnement, hvor du betaler en fast månedlig pris, uanset hvor meget du lader ude eller hvor meget strøm, du køber af dit elselskab til at oplade din elbil.
Denne løsning kan typisk bedst svare sig, hvis hvis du har et stort kørselsbehov og dermed et stort månedligt forbrug af strøm, eller hvis du tit har brug for at lade på en offentlig ladestander. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du vælger at få ladeboks derhjemme, så vil du ikke eje den. Der er nemlig ikke længere så mange forskellige operatører af flatrate-abonnementer, og dem der er tilbage tilbyder kun at du kan leje din ladeboks derhjemme.
3. Egen ladeboks uden serviceaftale
Du køber en ladeboks uden at tegne en serviceaftale. Med denne løsning kan du ikke få refusion af elafgiften. Det kræver nemlig en serviceaftale.
Denne løsning vil typisk være god, hvis du har et mindre kørselsbehov og ikke forventer at benytte offentlige ladepunkter særligt ofte.
Har du solceller, jord- eller elvarme i huset kan du ikke få en refusionsløsning, så derfor kan det for nogle, bedst betale sig at eje din ladeboks uden at du tegner et Flatrate-abonnement. Det vil dog være en god ide at bruge elbiil.dk's beregner, da din personlige situation kan gøre, at et Flatrate-abonnement kan betale sig selvom du har solceller eller et elopvarmet hus.
Hvis du ikke har mulighed for at få din egen lader sat op
Enkelte ladeoperatører tilbyder abonnementer til offentlig opladning. Det kan være en fordel, hvis du bor i lejlighed, rækkehus eller på anden måde ikke har gode muligheder for at få installeret egen ladeboks.
Hvis du har et lille kørselsbehov, er et abonnement måske for dyrt for dig. På langt de fleste ladestandere i byer kan du lade til mellem 2,50 - 4,00 kr pr kWh. Så findes der en lader tæt ved hvor du bor, kan det sagtens være den rigtige løsning at undvære et abonnement og så bare fylde strøm på, når du har brug for det.
Når du skal lade på lynladere (dem du typisk finder langs motorvejsnettet) koster det ca. 4 kr per kWh hvis du ikke har tegnet nogle abonnementsaftaler. Dog er langt de fleste operatører af offentlige ladestationer begyndt at lade deres priser følge de generelle elpriser hvilket gør at du med fordel kan tjekke de priserne for hver af ladeudbyderne ud når du planlægger hvor du vil lade bilen når du kører på tværs af Danmark.
Certificeret af Strømligning
Hvad er certificeringen og hvordan forpligter elselskaberne sig
Hvordan er priserne udregnet?
Læs hvordan vi udregner priserne i vores sammenligning.
Sådan indsamler vi data og kontrollerer de danske elselskaber
Strømligning indsamler data omkring pris, tillæg, gebyrer og betingelser hos de danske elselskaber.
Hvordan samarbejder Strømligning med elselskaberne?
Læs om hvordan vi samarbejde med de danske elselskaber.